" /> 'Nederlands asielbeleid is ziekmakend' | Home | KaosProjects

'Nederlands asielbeleid is ziekmakend'

'Nederlands asielbeleid is ziekmakend'

AMSTERDAM - ,,De politiek moet kinderrechten en de rechten van vrouwen boven het vreemdelingenrecht stellen.

Het huidige asielbeleid is ziekmakend.'' Dat was volgens professor Ivan Wolffers van het VU Medisch Centrum maandag de belangrijkste conclusie van een bijeenkomst met tweehonderd wetenschappers en zorgmedewerkers.

Volgens Wolffers blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken die op de bijeenkomst aan de orde kwamen dat het niet goed gesteld is met de zorg voor asielzoekers. Zo bleek dat het percentage Iraakse asielzoekers met depressies in Nederland is gestegen van 30 procent in 2001 naar 60 procent in 2002. ,,In landen als Canada beginnen de meeste klachten een jaar na aankomst te verminderen'', zei Wolffers.

Minderjarige asielzoekers die tot hun achttiende in Nederland mogen blijven, hebben volgens Wolffers tien keer zoveel lichamelijke en geestelijke klachten als hun Nederlandse leeftijdgenoten. ,,Dat is deels het gevolg van trauma's die ze in het verleden hebben opgelopen, maar als je dat wegdenkt is het nog een veelvoud'', zei hij. De jongeren zouden meer persoonlijke begeleiding en geborgenheid moeten krijgen.

Het huidige asielbeleid houdt ook te weinig rekening met vrouwelijke asielzoeksters die zijn verkracht. Volgens de wet is verkrachting een reden om een verblijfsvergunning te verstrekken.

Maar volgens Wolffers moeten vrouwen die verkrachting dan wel binnen 48 uur na aankomst melden aan immigratiefunctionarissen, maar die hier niet zelf naar vragen. ,,Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de asielzoeksters een verhaal van seksueel misbruik heeft in het land van herkomst'', stelde de professor.

De deelnemers van de bijeenkomst hebben een waslijst van aanbevelingen opgesteld om de zorg aan asielzoekers en uitgeprocedeerde asielzoekers te verbeteren die ze na de Tweede Kamerverkiezingen aan de politiek willen aanbieden.

(ANP)