" /> 'Nederland lost problemen op met celstraf' | Home | KaosProjects

'Nederland lost problemen op met celstraf'

'Nederland lost problemen op met celstraf'


AMSTERDAM - Nederland is van een tolerant land veranderd in een intolerant land dat zijn problemen met minderheidsgroepen en probleemgroepen oplost door hen op te sluiten.

Dat schrijven onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum in een publicatie van Justitiële Verkenningen.Ze baseren deze uitspraak op onderzoek naar verviervoudiging van het aantal mensen in de cel sinds 1985. Vooral het aantal vreemdelingen en tbs'ers in de cel is gegroeid.
Aantal
Zo was het aantal vreemdelingen in de cel in 1990 vierhonderd. In 2005 was hun aantal toegenomen tot 2429. Het aantal tbs'ers verachtvoudigde zich in vijftien jaar tot 214.
De stijging is volgens de onderzoekers niet te verklaren met een toename van zwaardere criminaliteit. Juist het aantal straffen voor minder ernstige criminaliteit is de laatste jaren toegenomen. Wel zou de hulpverlening tekort schieten om te voorkomen dat mensen overtredingen begaan.
Minderheden
Dit betekent volgens de onderzoeker dat de Nederlander intoleranter en onverschilliger is komen te staan tegenover minderheden en probleemgevallen.
Om problemen met deze groepen op te lossen wordt gekozen voor de celstraf.