" /> Justitie pakt 'fout' vastgoed aan | Ver-wonder-ing | KaosProjects

Justitie pakt 'fout' vastgoed aan

ANP gepubliceerd op 13 december 2007 18:18 , bijgewerkt op 13 december 2007 18:33
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst zullen de komende jaren meer optreden tegen malversaties in de vastgoedwereld. Criminele investeringen en witwaspraktijken in de sectoren worden met hoge prioriteit aangepakt.
Dat staat in een kabinetsplan voor de bestrijding van georganiseerde misdaad, dat minister Hirsch Ballin van Justitie donderdag heeft gepresenteerd. Hoofdofficier René Craemer van het Functioneel Parket heeft deze maand ook laten weten dat hij ‘de bezem door de vastgoedwereld’ wil halen.
Hij zei dat in reactie op de grootschalige fraude in de vastgoed- en pensioenwereld die de afgelopen maanden aan het licht is gekomen. Daarbij zijn onder meer Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds betrokken.
Minister Hirsch Ballin wil de georganiseerde misdaad in Nederland voor 2012 zichtbaar terugbrengen. Ook probeert hij een dreigende verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld af te wenden.
FIOD-ECD Voor een betere aanpak van financieel-economische criminaliteit krijgt de opsporingsdienst FIOD-ECD er vanaf volgend jaar 35 medewerkers bij. Zij zullen zich onder meer richten op de bestrijding van witwassen, zoals de coalitiefracties dit najaar hebben gevraagd. De Rijksrecherche en het OM krijgen eveneens extra capaciteit, die ze moeten gebruiken voor de aanpak van corruptie zowel door ambtenaren als in het bedrijfsleven.
Politie en justitie moeten volgend jaar ook hun financiële expertise verbeteren. Daardoor kan onder meer beter worden gespeurd naar het vermogen van criminelen, dat vervolgens wordt ontnomen. Het afpakken van crimineel geld krijgt in algemene zin ook meer aandacht.
Het kabinet trekt volgend jaar 27 miljoen euro uit voor de maatregelen om misdaad te bestrijden. Dat bedrag loopt op naar 57 miljoen euro in 2012.
Bovenop deze bedragen, die eerder bekend zijn gemaakt, is extra geld beschikbaar. Bij de uitwerking van de maatregelen wordt bekend waar dit aan besteed wordt.